Sacharidy jsou skupinou přírodních látek. Většinou mají rostlinný původ, vznikají v rámci fotosyntézy. Sacharidy sestávají z jedné či více monosacharidových jednotek. Obsahují atomy \mathrm{C}, \mathrm{O}, \mathrm{H}.
Monosacharidy
Nejjednodušší sacharidy, jejich molekuly jsou samy o sobě monosacharidovou jednotkou. Patří sem například:
- glukosa (hroznový, krevní cukr) – V plodech rostlin. Rychlý zdroj energie pro buňky lidského těla, jeho hladina v krvi se označuje jako glykemie (glukosemie). Vzniká mnohdy rozkladem složitějších sacharidů.
- fruktosa – V plodech rostlin, společně s glukosou v medu. Sladší než glukosa.
- galaktosa – V mléce savců, součástí molekul laktosy.
Sacharidy v nukleových kyselinách
Mezi monosacharidy patří i ribosa, která je součástí RNA, a 2-deoxyribosa, která tvoří kostru molekul DNA.
Disacharidy
Jejich molekuly jsou ze dvou monosacharidových jednotek.
- sacharosa – V mírném pásu se získává z cukrové řepy, zdrojem sacharosy v (sub)tropech je cukrová třtina. Tento cukr je běžně využíván v kuchyni (krystal, krupice, moučka). Hnědý řepný či třtinový cukr je buď nerafinovaný (obsahuje zbytky melasy), nebo druhotně obarvený karamelem. Hnědý i bílý cukr jsou prakticky jen sacharóza, jejich vliv na organizmus je tedy totožný. Molekula sestává z jednotky glukosy a jednotky fruktosy.
- laktosa – V mléce savců. Někteří lidé mají intoleranci laktosy (v dospělosti u nich nefunguje enzym laktáza, který laktosu štěpí; vede k zažívacím obtížím). Molekula sestává z jednotky glukosy a galaktosy.
- maltosa – Sladový cukr, vzniká např. při klíčení obilek ječmene. Molekula sestává ze dvou jednotek glukosy.
Jednoduché sacharidy (monosacharidy a disacharidy) obvykle chutnají sladce a označují se jako cukry.
Polysacharidy
Jejich molekuly jsou z většího množství (>10) monosacharidových jednotek.
- škrob – Hlavní zásobní látka rostlin (např. v bramborách, rýži, obilovinách). V těle štěpen enzymem α-amylázou. Tvořen velkým množstvím jednotek glukosy, ty jsou uspořádány do molekuly amylosy a amylopektinu.
- celulosa – Pro člověka nestravitelná, součást vlákniny. U rostlin jde o stavební sacharid, tvoří buněčné stěny. Celulosu obsahuje např. papír, vata, bavlna.
- glykogen – Zásobní látka živočichů, zejména v játrech a svalech. Je tvořen rozvětvenými řetězci glukosy.
Chemická podstata sacharidů
Sacharidy jsou z chemické hlediska hydroxyaldehydy (aldosy, nejjednodušší je glyceraldehyd) či hydroxyketony (ketosy, nejjednodušší je dihydroxyaceton).
Vzorce sacharidů, cyklické formy
Co se týče znázornění molekul sacharidů, používají se:
- Fischerovy vzorce (a) – Zobrazují lineární strukturu sacharidů.
- Tollensovy vzorce (b) – Naznačují vznik cyklické formy.
- Haworthovy vzorce (c) – Zobrazují cyklické formy, lze jimi znázornit konfiguraci na stereocentru, které vzniklo vytvořením cyklu (vyznačeno žlutě; možné konfigurace α, β). Cyklické formy bývají nejčastěji furanosy (5členný cyklus) či pyranosy (6členný cyklus). Některé sacharidy se preferovaně vyskytují v cyklických formách.